Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά και τις επειχηρήσεις?


Οι νόμοι της κρίσης
Η απαγόρευση του καπνίσματος στην Ελλάδα όπως επίσης και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες αφορά κυρίως την απαγόρευση σε δημόσιους χώρους.Η απαγόρευση του καπνίσματος εντός δημοσίων κτιρίων που είναι χώροι εργασίας “ισχύει” δια του νόμου ήδη από το 1856.Στους χώρους εργασίας ο νόμος θεσπίστηκε κυρίως για τη προστασία υγείας των εργαζομένων, καπνιστών ή μη καπνιστών.
Ο νόμος του 2002 απαγόρευε το κάπνισμα σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους,στα μέσα μεταφοράς,σε νοσοκομειακούς χώρους και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ο νόμος αυτός φάνηκε να απαγορεύει “φαινομενικά” το κάπνισμα αφού έμεινε κατά το μεγαλύτερο μέρος ανεφάρμοστος μιας και οι επιχειρηματίες μπορούσαν να επιτρέψουν εξαίρεση.Αφού λοιπόν ο νόμος αυτός αποδείχτηκε ανεπαρκής ήρθε στο νομοθετικό τραπέζι ο νόμος του 2008/2009 . Η γενική απαγόρευση που αφορά όλους τους δημόσιους χώρους (στους οποίους συμπεριλαμβάνονται μπαρ, καφετέριες και νυχτερινά κέντρα χωρίς δυνατότητα του επειχηρηματία να απαγορεύσει τον νόμο σε ολόκληρο τον χώρο.Για ακόμη μια φορά όμως υπάρχουν εξαιρέσεις. Καταστήματα όπως μπαρ, καφετέριες, νυχτερινά κέντρα κάτω των 70 τ.μ. μικτού εμβαδού επιλέγουν εάν γίνονται καπνιστικοί ή όχι, αλλά θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με εγκεκριμένες συσκευές εξαερισμού και να φέρουν αναρτημένο σήμα “το κατάστημα είναι χώρος για καπνίζοντες”.Για μονάδες από 70 εώς 300 τ.μ πρέπει να καταλαμβάνουν το πολύ το 30% του χώρου και να υπάρχουν σαφείς επιγραφές για δήλωση χώρου καπνιστών και απαγόρευσης καπνίσματος.Σε καταστήματα με μουσική και σε καζίνο επίσης υπήρχαν μεταρρυθμίσεις και περιορισμού του χώρου των καπνιστών. Οι αντιρρήσεις είχαν να κάνουν κυρίως με τη χαμηλότερη συχνότητα προσέλευσης στα κέντρα διασκέδασης και αναψυχής. Ο νόμος αυτός φάνηκε να φέρνει σε αντίθεση τους καταστηματάρχες με τον πελάτη, αλλά και τον πελάτη με το κράτος.O συγκεκριμένος νόμος θα μπορούσε αν είχε τηρηθεί να ήταν και ο πιο σχετικά δίκαιος προς όλους, αλλά εφόσον δεν υπήρχε ανταπόκριση και οι σχετικοί έλεγχοι ήρθε η καθολική αυστηρότητα να λάβει χώρα στα τασάκια.
Η κρίση των νόμων
Τον Σεμπτέμβριο του 2010 λοιπόν “καλωσορίσαμε” τον νόμο που απαγόρευε το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους.Εκτος του ότι το προηγούμενο χρόνο υπήρξε μια ανέβασμένη φορολογία στα είδη καπνιστού, που όμως δεν επηρέασε και τόσο τους καπνιστές. Όσο και αν ακρίβυναν, η στροφή των καπνιστών στα «φθηνά» και τα στριφτά τσιγάρα , όπως επίσης ορισμένες καπνοβιομηχανίες μείωσαν τις τιμές στα πακέτα των 3,80 ευρώ (σε 3 ευρώ περίπου), έκαναν τις καπνοβιομηχανίες να συνεχίσουν τους μεγάλους τζίρους τους και να συρρικνωθούν τα δημόσια έσοδα από τον φόρο.Είχε εκτιμηθεί ωστόσο ότι θα υπάρξουν μεγάλες αυξήσεις στα φτηνά τσιγάρα και μικρότερες αυξήσεις στα ακριβά ώστε να μην υπάρχει μεγάλη διαφορά στις τιμές.
Δραματική πτώση του τζίρου επικαλέστηκαν οι επιχειρηματίες μετά την εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει το κάπνισμα. Όπως αναφέρουν, οι επιχειρήσεις εστίασης έχουν καταγράψει τους προηγούμενους μήνες μία σημαντική πτώση του τζίρου τους (σχεδόν 30%) ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης και της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα η μείωση του τζίρου, όπως τονίζουν, τείνει να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις λόγω της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου. Οι επειχηρηματίες υποστήριξαν επίσης ότι σε περίπτωση που δεν δοθεί μία μεταβατική περίοδος, η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος θα αποτελέσει την τελευταία σταγόνα, οδηγώντας πολλές επιχειρήσεις στο κλείσιμο και την απόλυση σημαντικού αριθμού εργαζομένων.
Θεωρείται ότι ότι η πλειονότητα των πελατών στα καφέ - μπαρ είναι καπνιστές, σε ποσοστό, που αγγίζει ακόμη και το 95%. Πρόσφατη έρευνα της MRB, που έγινε για λογαριασμό της Ένωσης Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτερούχων τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης και σύμφωνα με την οποία, ένας στους τρεις καπνιστές απαντά ότι, αν απαγορευθεί πλήρως το κάπνισμα στα εστιατόρια και τους υπόλοιπους χώρους διασκέδασης, θα βγαίνει λιγότερο.Το 75 % των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι συμφωνούν με το να διατηρηθούν ξεχωριστοί και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για καπνιστές σε καφέ, εστιατόρια κτλ. Οκτώ στους 10 ερωτηθέντες συμφωνούν με το να διατηρηθούν ξεχωριστοί και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για καπνιστές σε επιχειρήσεις-χώρους εργασίας, ενώ στην ερώτηση «ποιοι είναι οι κυριότεροι λόγοι, που θα σας ωθούσαν για να διακόψετε το κάπνισμα», 81% αναφέρουν λόγους υγείας, 32% την τιμή των καπνικών προϊόντων, 4,7% αναφέρουν την απαγόρευση του καπνίσματος στα εστιατόρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου