Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Η μάχη της "ομόνοιας" των λαθρομεταναστών


Η ομόνοια σαν όρος σημαίνει: ταυτότητα αντιλήψεων, απόψεων, συναισθημάτων κτλ. στα μέλη μιας ανθρώπινης ομάδας με συνέπεια την ομαλή συμβίωση μεταξύ τους. Η πλατεία Ομονοίας φέρει ακριβώς το αντίθετο του όρου. Επίκεντρο κοινωνικών προβλημάτων και ένα από αυτά οι λαθρομετανάστες. Η λαθρομετανάστευση στην Ελλάδα ξεκίνησε την 10ετία του 1980,όπου ζητούν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα χιλιάδες πρόσφυγες και φυγάδες από την Τουρκία, την Πολωνία, το Ιράν, τις χώρες της Μέσης Ανατολής και την Αιθιοπία, σαν αποτέλεσμα πολεμικών συγκρούσεων και εσωτερικών ταραχών. Κατά την περίοδο αυτή, φαίνεται να εξαντλείται και η δυνατότητα της χώρας μας να δέχεται μετανάστες για μόνιμη εγκατάσταση και αρχίζει να εμφανίζεται πλέον χαρακτηριστικά το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης. Με την έναρξη της 10ετίας του 1990 το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης πήρε εκρηκτικές διαστάσεις για την χώρα μας, όπως άλλωστε για όλη την Ε.Ε. μετά τις σεισμικές εξελίξεις της Ευρώπης που άρχισαν το 1989 σε συνδυασμό και με τις συγκρούσεις και εξελίξεις στην Μέση και Εγγύς Ανατολή.
Η επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων έχει βελτιωθεί αισθητά, οπότε ο θαλάσσιος δρόμος δεν επιλέγεται εύκολα ούτε από τους δουλεμπόρους που μετέφεραν χιλιάδες λαθρομετανάστες στην ελληνική επικράτεια, άλλαξαν πορεία. Τα χερσαία σύνορά μας στον Έβρο, εκεί όπου ο ποταμός «κάνει κοιλιά» προς την Τουρκία, έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο πόλος έλξης για χιλιάδες παράνομους μετανάστες ασιατικής αλλά και αφρικανικής καταγωγής. Καραβάνια Αφγανών, των Ιρανών και των Παλαιστινίων αλλά και χιλιάδων ατόμων από αφρικανικές χώρες, που ελπίζουν να βρουν μια καλύτερη τύχη στην Ευρώπη έχουν σαν πέρασμα τον Έβρο.Υπολογίζεται ότι περίπου 400 άτομα εισέρχονται στη χώρα διασχίζοντας τον Έβρο καθημερινά.Το πέρασμα αυτό φέρνει το 80% της λαθρομετανάστευσης σε ολόκληρη την Ευρώπη.Το τελευταίο 8μηνο έγιναν πάνω από 20 χιλιάδες συλλήψεις,ενώ το 2009 υπολογίζεται ότι ο αριθμός των λαθρομεταναστών έφτασε τις 350 χιλιάδες.
Επίσης πολλοί εισέρχονται στη χώρα μέσω των συνόρων περνώντας μέσω φορτηγών.Μικρός αριθμός κάνει μεγάλο μέρος της διαδρομής με τα πόδια.Καθώς η έκταση των συνόρων είναι μεγάλη,είναι δύσκολο να ελεγχθεί σε όλη την έκταση της και έτσι περνάνε απαρατήρητοι από τις αρμόδιες αρχές.Όσοι από τους λαθρομετανάστες συλλαμβάνονται οδηγούνται σε φυλάκια που μοιάζουν με αποθήκες και εκεί ανα χιλιάδες κρατούνται υπό φυλάκιση.Σε άθλιες συνθήκες και χωρίς ιατρική περίθαλψη παραμένουν εκεί και ο χρόνος κράτησης τους είναι άγνωστος. Έπειτα από την μακροπρόθεσμη κράτηση τους κατευθύνονται σε αρμόδια υπουργεία όπου σχηματίζουν ογκώδη σειρά από τις 6 το πρωί και συνήθως μία στις δύο χιλίαδες αιτήσεις γίνεται δεκτή για την παραμονή τους στη χώρα. Όμως και αυτοί που παραμένουν δεν έχουν καλύτερη συνέχεια. Δεν υπάρχουν κέντρα φιλοξενίας για να τους στεγάσουν, ούτε κέντρα σίτισης ενός τόσου μεγάλου αριθμού μεταναστών, όπου καταλήγουν να κοιμούνται σε στάβλους και παγκάκια ή κατά δεκάδες σε άθλια διαμερίσματα πολυκατοικιών. Καθαρίζουν παρμπρίζ στα φανάρια για να εξασφαλίσουν το ψωμί τους.Γίνονται θύματα του παραεμπορίου, πουλάνε ναρκωτικά, κλέβουν.
Οι περισσότεροι παράνομοι μετανάστες δεν έρχονται στην Ελλάδα για να μείνουν. Γνωρίζοντας την οικονομική κρίση και την περιορισμένη ζήτηση εργασίας, ακόμα και της «μαύρης», οι οικονομικοί μετανάστες γνωρίζουν ότι στη χώρα μας δεν να επιβιώσουν. Με εμπόδιο τους αυστηρούς ελέγχους που γίνονται στα λιμάνια, στα αεροδρόμια και σε κάθε πύλη εξόδου από τη χώρα,αναγκάζονται να παραμείνουν στη χώρα μας.Παρατηρείται ότι η μείωση στην έξοδο παράνομων μεταναστών προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ποσοστό 80% έως 90%.
Έτσι το κοινωνικό πρόβλημα των παράνομων μεταναστών ολοένα και αυξάνεται δημιουργώντας πολλά προβλήματα.Όσο αναφορά την εργασιακή και οικονομική αποκατάσταση τους, με την άνιση κατανομή των αγαθών σε παγκόσμια κλίμακα,καθώς ο αριθμός τους υπερβαίνει το όριο το οποίο απαιτείται για την ομαλή λειτουργία και διαιώνιση των σχέσεων παραγωγής,οι μετανάστες στιγματίζονται ως ανεπιθύμητοι. Έτσι ο μετανάστης αποτελεί ειδική κοινωνική κατηγορία, αναπαριστώντας την απειλή για την εθνική και πολιτιστική ισορροπία της κοινωνίας.Πέρα από αυτό αντιμετωπίζουν και άλλα κοινωνικά προβλήματα ρατσιστικών εκδηλώσεων και βιαιοπραγίες εναντίον τους.
Αν φυσικά υπήρχαν βελτιωμένες δημόσιες πολιτικές σε ότι αφορά την καταστολή της λαθρομετανάστευσης (έλεγχος συνόρων, δίωξη δουλεμπόρων, πίεση σε χώρες ανεκτικές στη λαθρομετανάστευση),αν υπήρχε πολιτισμένη διαχείριση των παράνομων μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα (καταγραφή, επεξεργασία αιτήσεων για πολιτικό άσυλο, οργανωμένοι χώροι προσωρινής φιλοξενίας, απελάσεις),θα υπήρχε και ομαλή ένταξη των νόμιμων μεταναστών στον κοινωνικό ιστό και επιλεκτικός αριθμός μεταναστών ανάλογα με τις οικονομικές ανάγκες μας.Εφόσον αυτές πολιτικές δεν υπάρχουν, και εάν υπάρχουν δεν λειτουργούν σωστά,τα προβλήματα θα είναι τα ίδια και ίσως περισσότερα. Η αγανάκτηση της κοινωνίας να ζει στη ξενοφοβία για τους μετανάστες που οδηγούνται στην εγκληματικότητα για να επιβιώσουν,ρατσιστικές εκδηλώσεις,κοινωνικό περιθώριο,βία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου