Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2011

Smells like 20 χρόνια


Οι Nirvana κυκλοφορόρησαν σαν χτες το άλμπουμ «Nevermind», που τους εκτόξευσε στην κορυφή του εναλλακτικού ροκ το 1991.

Το άλμπουμ Nevermind  κυκλοφόρησε στις 24 Σεπτεμβρίου 1991 από την GeffenRecords. Αυτό ήταν το πιο δημοφιλές άλμπουμ των  Νιρβάνα . Τα πρώτα 20.000CDs έπρεπε κανονικά να έχουν ένα κρυφό τραγούδι το οποίο ονομάστηκε  "Endless Νameless”, αλλά εν τέλει  τα επόμενα 50.000 CDs είχαν αυτό το κρυφό κομμάτι..Το τραγούδι υπάρχει ακόμη στο gold disk τους.Το μωρό στο εξώφυλλο είναι ο Spencer Eldon. Ήταν τεσσάρων μηνών όταν ηφωτογραφία τραβήχτηκε.

Ο τίτλος του smells like teen spirit προήλθε από όταν ο Kurt και μια φίλη του όταν είχαν μια συζήτηση σχετικά με την  εφηβική επανάσταση. Άργότερα η φίλη του Kurt έγραψε στον τοίχο.. «Kurt smells like teen spirit.." O  Kurt απο αυτό εμπνεύστηκε το κομμάτι και  σκέφτηκε ότι το τραγούδι  θα μπορούσε να μιλάει για κάποιο  είδος ατόμου που θα  δίνει κίνητρο για μια  έφηβική εξέγερση.Και  έτσι έγραψε το κομμάτι.. Η φίλη του απλά υπέθεσε οτι ο Κurt είχε στη πραγματικότητα μυρίσει το αποσμητικό και έτσι εμπέυστηκε το κομμάτι  αλλα ο Kurt δεν  το είχε μυρίσει ή χρησιμοποιήσει.

 Και τώρα η ερμηνεία των κομματιών του Νevermind..

1. Smells like teen spirit: Μια επίθεση κατά της απάθειας της γενιάς τους. Κυρίως της εφηβικής γενιάς τους.

2. In Bloom: Mία επίθεση στα παιδιά  που ακούνε συγκεκριμένη μουσική για λάθος λόγο ή χωρίς λόγο. Φανταστείτε  μάτσο παιδιά που θεωρούνται δημοφιλή και επιβάλονται στους αλλους  που δεν είναι τόσο δημοφιλείς, να τραγουδάνε Νirvana  αλλά να μην έχουν ιδέα τί τραγουδάνε..

3. Come as you are: Ένα τραγούδι γεμάτο αντιφάσεις  σχετικά με το πώς δρούμε  σε σχέση με το πώς σκεφτόμαστε ότι η κοινωνία πιστέυει ότι πρέπει να δράσουμε.

4. Breed: Για όσους  μεγαλώνουν  και παραμένουν παγιδευμένοι στη μεσαία τάξη της Αμερικής.

5. Lithium: Μια αφήγηση πρώτου προσώπου για μια νευρική κρίση. Μια ωδή στην αποσύνδεση..

6. Polly:  Με βάση τη πραγματική απαγωγή  ενός 14χρονου κοριτσιού και τα βασανιστήρια που υπέστη.

7. Τerritorial Pissings: Πολυθεματικό τραγούδι που επιτίθεται στους μάτσο άνδρες.

8. Drain you:  Ένα τραγούδι για την απλή και καθαρή αγάπη.

9. Lounge Act:  Ένα τραγούδι του να έχεις ένα συγκεκριμένο όραμα και να πνίγεται μέσα στη  σχέση σου.

10. Stay away: Το κομμάτι  εναντιώνεται σε οποιαδήποτε κομφορμιστική κλίκα.

11. On a plain:  Το κομμάτι μιλάει και αυτό για πολλαπλά θέματα και ένα εκ αυτών, την ποίηση.

12. Something in the way:  Ένα τραγούδι για την εμπειρία του Kurt να ζεί κάτω απο μια γέφυρα όταν τον έδιωξαν απο το σπίτι.  Το τραγούδι περιγράφει τη μοναξιά, του να είσαι διωγμένος.

13. Endless Nameless : To κρυφό τραγούδι που λέγαμε.  Αρχικά ήθελαν να το ονομάσουν ήταν “The Jam Noise” Το κομμάτι  ήταν πειραματικό. Αν το Lithium δεν τους πήγαινε καλά, θα χρησιμοποιούσαν αυτό.

Τέλος, γιορτάζοντας τα 20 χρόνια της κυκλοφορίας του Nevermind,   στα charts της Αμερικής του Καναδά και της Σουηδίας το άλμπουμ ήταν στο νούμερο 1.

Χρόνια πολλά Nevermind ή αλλιώς Ποτε μυαλό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου